Molnár János aki a könyvhöz egy festményt készít

Kategória: NÉZZ BELE AZ INTERJÚKBA! | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Termék teremtés a gyakorlatban c. könyv a XX. század eleji mérnökvilág gondolataiból táplálkozik és eljut a mai helyzeten keresztül a jövőbeni műszaki történések vizsgálatáig. Ennek jelképeként azt gondoltam, hogy vizuálisan is meg kellene mutassam, hogy a magyar műszaki gondolkodás hogyan vonult végig az eddig eltelt időkön. Sikerült megtalálnom egy olyan szálat, amely napjainkig elvezet. Pattantyús Ábrahám Géza kitűnő műegyetemi professzor, tanítványa professzor Terplán Zénó, a Pattantyús könyvek szerkesztője Sályi István, és az első Pattantyús könyvek matematika részének írója Obádovics J. Gyula. Ők mindannyian nagy dolgokat tettek a magyar mérnökség presztízséért, előrehaladásáért. Obádovics J. Gyula bácsi még ma is jó egészségben írja a matematika könyveket, bár azt mondja ez lesz az utolsó. Én bizakodom, hogy még ezt követni fogja másik. Ezen gondolatok jegyében kértem fel Molnár János festő és grafikus művészt, hogy négyük arcképével alkosson egy kompozíciót.

 

Molnár János aki a könyvhöz egy festményt készít

Molnár János festő és grafikus művészt kértem fel a könyv egyik gondolatát közvetítő festmény elkészítésére.

Jánosról annyit, Budapesten él, meghatározó számára az, hogy jász gyökerekkel rendelkezik. A magyar népi jelképrendszerrel, és a középkori vallásos magyar festészet továbbvitelével foglalkozik.

Molnár János aki a könyvhöz egy festményt készít

Mindig rajzolt, festett, világéletében csak erre a pályára készült.

 

Először azt gondoltuk mindketten, hogy kicsit nehezen fogjuk megtalálni a művészet és a műszaki világ közötti kapcsolatot.

 

Molnár János aki a könyvhöz egy festményt készít

János képei között sok történelmi és vallásos jelenet van.

5 perc elteltével azonban rá kellett jönnünk, hogy igen is van kapcsolat. Gondoljunk csak arra, hogy Pattantyús Ábrahám Géza a műegyetemi zenekar elnökeként mennyit megtett a zenéért, és ha kellett maga is játszott több hangszeren.

A közreadott videó részletben Molnár Jánossal arról beszélgetünk, hogyan kezdett el foglalkozni a témával, és hogyan dolgozta fel. Természetesen az elkészült festményt még nem mutatjuk meg. A könyvben lehet majd viszontlátni.

 

Videó részlet Molnár János festő és grafikus művésszel készített interjúból

Ahogy haladt az interjú, egyre több olyan elvet, gondolatot találtunk közösen, amely megjelenik a mérnökvilágban vagy segíti az abban elérendő teljesítményeket.

Szerző: Borbás Ferenc
A TERMÉK TEREMTÉS A GYAKORLATBAN c. könyv írója

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 

 

 

 

 

 



 


 

 

 

Címkék

    Friss Hírek

    Interjúrészlet Falk Györggyel
    2017 november 26 13:02:00
    Interjúrészlet Kádár Botonddal
    2017 november 25 17:57:00