A 90 éves Obádovics J. Gyula matematika professzorral beszélgettem

Kategória: NÉZZ BELE AZ INTERJÚKBA! | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Nemrégiben jelent meg a 90-éves Obádovics J. Gyula matematika professzor életrajzi kötete a SCOLAR kiadónál,melynek alapítója is volt.  Az " Életem -Hiszek a végtelenben" c. könyv nagy sikert aratott. Matematika könyvei több mint ötszázezer példányban kerültek kiadásra. Balatonszárszón kicsit tévelyegtünk,ahol a mindig mosolygós Csukás István író igazított útba.  Nagy,szépen művelt kertjében,óriás szőlőfürtökkel, szépen termő barackfákkal  övezve találtuk meg, ahol ma is matematika könyvet ír. Azt mondja ez lesz az utolsó. Én nem vagyok ebben biztos, látva milyen céltudatosan,elszántan dolgozik.

 

A 90 éves Obádovics J. Gyula matematika professzorral beszélgettem

Obádovics J. Gyula matematika professzor, író

Generációk tanulták a matematikát könyveiből. Ő  az aki a gyakorlati példákon alkalmazásokon keresztül értette, érteti meg a matematikát. Nem véletlen, hogy Charles Simonyi is szívesen emlékezett meg róla, amikor a világűrből interjút adott magyar diákoknak.

Közreadok nektek tőle egy történetet,amely a ma Miskolci Egyetem néven futó intézmény háború utáni építésénél történt. Mint akkor, sok más állami építkezésen itt is,  rabok dolgoztak. Utat építettek, falaztak Stb. Volt azonban egyvalaki akit társai mindig próbáltak kímélni. Ki lehet ez az ember? Amikor eljött az este kiderült. A hatos kollégiumban, ahol akkor a tanárok laktak, köztük Gyula bácsi is koncertet adott Cifra György. Ugyan a felvigyázók nem hajtogatták a kottát , de segítettek a koncertek létrejöttében.

Ez a kicsit groteszk történet után inkább a sok közös ismerősünk vidám történeteire tereltem a szót. Természetesen a komoly dolgok is szóba kerültek. Nézz meg egy részletet a vele készült videóból.

 

Szerző: Borbás Ferenc
A "TERMÉK TEREMTÉS A GYAKORLATBAN" c. könyv írója

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 

 

 

 

 

  


 

 

 

Címkék

    Friss Hírek

    Interjúrészlet Kádár Botonddal
    2017 november 25 17:57:00